Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında "Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele" oturumunda önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada her 10 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiği gerçeğine dikkat çeken Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"ne ulaşma konusundaki çabaların istenilen seviyede olmadığını ifade etti.
Türkiye'nin Yardım Geleneği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ihtiyaç sahiplerine yardım etme geleneğine vurgu yaparak, "Komşusu açken tok yatmamayı" ilkesini benimsediklerini belirtti. Ülke olarak insani yardımlara önem verdiklerini ve milli gelirin yaklaşık yüzde 1'ini bu amaçla ayırdıklarını dile getirdi.
Gazze'ye Yapılan Yardımlar
Erdoğan, özellikle Gazze'deki insani krize dikkat çekerek, bölgeye yapılan yardımlardan bahsetti. Gazze'nin karşı karşıya olduğu kıtlık riskine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin bölgeye 86 bin tondan fazla yardım gönderdiğini ve Lübnan'a da 1300 tondan fazla yardım ulaştırdığını açıkladı.
Sosyal Güvenlik ve Yoksullukla Mücadele
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde yoksullukla mücadelede önemli adımlar attıklarını belirtti. Türkiye'nin kapsayıcı sosyal güvenlik sistemine vurgu yaparak, farklı sosyal destek programlarıyla ihtiyaç sahiplerine destek olduklarını ifade etti.
Gıda Güvenliği ve Sıfır Atık Projesi
Erdoğan, Türkiye'nin gıda güvenliği konusundaki çalışmalarına ve sıfır atık projesine dikkat çekerek, çevre kirliliğini önlemek için başlatılan projenin küresel bir hareket haline geldiğini söyledi. Ayrıca, uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaparak herkesin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya için Türkiye'nin desteğe hazır olduğunu belirtti.
Zirvenin başrolünde Türkiye olacak
Türkiye'nin G20 ülkeleri ile yüksek düzeyde ticari ilişkileri bulunuyor. Üye ülkelere 100 milyar dolara yakın ihracat yapılıyor. Türkiye, G20 ülkelerine 2019-2023 döneminde ihracatını yaklaşık yüzde 37 artırdı. İhracat, G20 üyesi 18 ülkenin 16'sına söz konusu dönemde artış gösterdi. Zirvede hedef ticari ilişkileri daha da geliştirmek. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kapsamda ikili görüşmelerinde ekonomideki yol haritasını dünyaya anlatacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ticari potansiyelini mevkidaşlarıyla paylaşacak. Yeni yatırım ve iş birlikleri değerlendirilecek. Enerji alanındaki çalışmalar da ele alınacak. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar zirvenin odağında olacak.
Comentarios