Fransa’da Başbakan Michel Barnier’in güven oylamasını kaybetmesinin ardından hükümet düştü.
Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin, azınlık hükümetinden desteğini çekmesinin ardından Başbakan Michel Barnier, bu akşam mecliste güven oylamasıyla karşı karşıya kaldı. Erken genel seçimin galibi olan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, 5 Eylül’de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından göreve getirilen Başbakan Barnier ve hükümetinin aşırı sağ ile işbirliği içinde olduğunu savunuyordu. Yaklaşık üç aydır ülkeyi yöneten Barnier hükümeti, NFP tarafından özellikle sınır güvenliği ve göçle mücadele konularındaki açıklamalarıyla aşırı sağa yaklaşmakla itham ediliyordu. Hükümet ise salt çoğunluk elinde olmadığından mecliste yasama faaliyetlerine devam edebilmek için aşırı sağcı RN vekillerinin işbirliğine ihtiyaç duyuyordu.
Ancak solcu NFP tarafından sunulan gensoru önergesine, geçtiğimiz günlerde aşırı sağcı RN de lehte oy kullanmaya karar verdi. Bunun nedeni, başbakanın, 2025 sağlık sigortası bütçesini mecliste oylama yapılmadan geçirmesini sağlayan Anayasa’nın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasını devreye sokmasıydı. Daha öncesinde RN’nin Grup Başkan Vekili Marine Le Pen, başbakanın bu hamleyi yapması halinde partisinin gensoru önergesini destekleyeceğini açıklamıştı.
1962’den bu yana ilk kez hükümet düşürüldü
Hükümetin düşmesi için 288 oyun gerektiği oylamada 331 milletvekili, Barnier hükümetini devirmek yönünde oy kullandı. Barnier hükümeti, 1962’de Georges Pompidou hükümetinden sonra devrilen ikinci hükümet oldu. Fransa’da anayasanın 50’nci maddesine göre güvensizlik oylamasının ardından başbakanın istifası otomatik olarak gerçekleşiyor. Michel Barnier, 8 Temmuz’da sonuçlanan seçimlerden sonra iki ay boyunca hükümetin kurulamamasının ardından Macron tarafından 5 Eylül’de hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Barnier, başbakanlık görevinden önce eski Brexit başmüzakerecisiydi.
Comments