Geçen yıl katılmasına izin verilmeyen İran da İsveç'in başkentindeki etkinliğe tekrar davet edildi.
Vakıf, Nobel Ödülü'nün değerlerini paylaşmayanları bile dahil etmeye çalıştığını söyledi.
İsveçli bir milletvekili bu yılki davetleri "son derece uygunsuz" olarak nitelendirdi.
Göçmenlik karşıtı İsveç Demokratları partisinin lideri Jimmie Akesson da bu yıl ilk kez davet edildi ancak katılamayacak kadar meşgul olduğunu söyledi.
Her yıl altı Nobel Ödülü töreninden beşi Stockholm'de yapılırken, Nobel Barış Ödülü Oslo'da veriliyor.
Geçen yıl Nobel Vakfı, Rusya ve Beyaz Rusya'nın büyükelçilerinin "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle" davet edilmeyeceğini açıklamıştı. Belarus, Rusya'nın önemli bir müttefiki ve lideri Alexander Lukashenko, geçen yılın Şubat ayında Ukrayna'nın işgali olarak adlandırılan Rusya'nın "özel askeri operasyonunu" destekledi.
İran geçen yıl da davet edilmemişti. Tahran uzun süredir insan hakları sicili nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor. BM, oradaki hükümetin geçen yıl protestoları bastırırken insanlığa karşı suç işlemiş olabileceğini söyledi.
Nobel Vakfı İcra Direktörü Vidar Helgesen, ülkeleri geri davet etme kararını şöyle açıkladı: "Dünyanın giderek farklı görüşlere sahip olanlar arasındaki diyaloğun azaldığı alanlara bölündüğü açıktır.
"Bu eğilime karşı koymak için, artık Nobel Ödülü'nü ve özgür bilimin, özgür kültürün ve özgür, barışçıl toplumların önemini kutlamak ve anlamak için davetlerimizi genişletiyoruz."
2022 Nobel Barış Ödülü, Anıt ve Sivil Özgürlükler Merkezi'nden Ales Bialiatski'ye verildi.
Tarih
Nobel Barış Ödülü ve diğer Nobel Ödülleri, İsveçli mucit ve iş adamı Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulmuştur. İsveçli işadamı Alfred Nobel 1896'da vefat ettiğinde, arkasında o zamanlar dünyanın en büyük özel servetlerinden birini bıraktı. Nobel, son vasiyetinde kalan 31,5 milyon İsveç kronu tutarındaki servetinin tamamının güvenli menkul kıymetlere yatırılacağını ve "faizinin yıllık olarak ödül şeklinde dağıtılacağı" bir fon oluşturması gerektiğini açıklamıştı . geçen yıl insanlığa en büyük faydayı sağlamış olacak" İrade Vasiyetnamede, ödüllerin hangi alanlarda (fizik, kimya, tıp veya fizyoloji, edebiyat ve barış) verileceği ve ilgili ödül komitelerinin ödül alacak kişileri seçerken hangi kriterleri uygulaması gerektiği belirtildi. Vasiyete göre Nobel Barış Ödülü, "uluslar arasındaki kardeşlik, daimi orduların kaldırılması veya azaltılması ve barış kongrelerinin oluşturulması ve yayılması için en çok veya en iyi çalışmayı yapan kişiye" verilecekti. Norveç Nobel Komitesi Alfred Nobel'in vasiyetinde, Nobel Barış Ödülü'nün Norveç Storting (parlamento) tarafından seçilecek beş kişilik bir komite tarafından verileceği belirtiliyordu. Storting bu görevi Nisan 1897'de kabul etti ve aynı yılın Ağustos ayında Norveç Storting Nobel Komitesi kuruldu. Norveç Nobel Komitesi (artık bilindiği şekliyle) hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz . Nobel Vakfı Ancak İsveç'te Nobel'in vasiyeti, Nobel ailesinin bazı kesimleriyle uzun bir hukuk mücadelesini tetikledi. Ancak bu çatışma çözülene ve 1900 yılında İsveç'te Nobel Vakfı'nın kurulmasıyla mali konular tatmin edici bir şekilde düzenlenene kadar, Norveç Nobel Komitesi ve diğer ödül veren organlar çalışmalarına başlayabildi. İlk ödül İlk Nobel Ödülleri 1901'de verildi. O yılın Barış Ödülü Fransız Frédéric Passy ile İsviçreli Jean Henry Dunant arasında paylaştırıldı.
Comments