top of page
Yazarın fotoğrafıYagev Yerel Haber Gazetesi

Yenilenebilir Enerjinin Yerel Yönetimlere Katkısı


Yenilenebilir Enerjinin getirileri yerel yönetimlere önemli avantajlar sağlıyor. Yenilenebilir enerjinin yerel halka istihdamı, sektör, gelir alanlarında avantajları pek çok resmî istatistikte görülmekte. Yenilenebilir enerjinin yerel halka ve yerel yönetimlere olan katkılarını sizler için hazırladık.


Fosil yakıtların zararları ve miktarının azalışı, ülkeleri yenilenebilir enerji kullanımı için birbirinden farklı projelere sürükledi. İklim krizi ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle özellikle Avrupa’da çıkan enerji krizi ülkeleri alternatif enerji kaynağı arayışlarına itti. Artan ilgi ve projeler, Covid-19 nedeniyle ağır mali kayıp yaşayan diğer sektörler için de bir çıkış kapısı oldu. Yenilenebilir Enerji için yapılan projelerde, ülke ekonomilerine katkısı yadsıtılmaz bir gerçekken; tarım, turizm veya diğer alanlarda dezavantaj yaşayan şehirlere adeta can suyu niteliğine geldi. Ülkemiz de yenilenebilir enerji alanında önemli çalışmalar yürütmekte.


İstihdam Yüzde 6 Arttı

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yenilenebilir enerji sektöründe çalışabilecek teknik ekibinden ulaşımına, konaklamadan ekipman üretimine kadar birbirinden farklı alanlarda ihtiyaç arttı. Özellikle teknik eleman ve konaklama alanında büyük ölçüde personel arayışları devam etmekte. Temiz enerji alanındaki istihdam ise geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6 artış gösterdi ve 12 milyon 700 bin kişiye ulaştı. Söz konusu artışta, ülkelerin sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma planları, bölgesel değişimler, sanayide yeniden yapılanma, artan talep ve rekabet, teknolojik gelişmeler ve üretim süreçlerindeki değişimler etkili oldu. Rüzgar, güneş, biyokütle gibi temiz enerji teknolojileri temel alınarak hazırlanan rapora göre, istihdamda ilk sırada gelen güneş enerjisi sektöründe çalışanların sayısı geçen yıl itibarıyla 4 milyon 291 bin olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde, sıvı bioyakıt sektöründe istihdam 2 milyon 421 bine, hidroelektrikte 2 milyon 370 bine ve rüzgâr enerjisi sektöründe 1 milyon 371 bin kişiye ulaştı. Isıtma ve soğutma sektöründe istihdam geçen yıl itibarıyla 769 bin, katı atıkların biokütlesinden enerji üretiminde 716 bin, biyogazda 307 bin, jeotermal enerji alanında 196 bin ve diğer alanlarda 235 bin olarak hesaplandı.


Türkiye İlk 10 Arasında Yer Alacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporunda Türkiye’ye ilişkin bulgulara göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artışla 2027 itibarıyla toplamda 90 gigavata ulaşması bekleniyor. Güneş enerjisi toplam kapasite artışında yüzde 49 ile ilk sırada yer alıyor. Rüzgâr enerjisi bu artışın yüzde 24’ünü oluşturması bekleniyor. Türkiye’nin, bu büyümeyle 2027 itibarıyla Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık’ın ardından dünyada en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkeler arasında 10’uncu sıraya yükselmesi bekleniyor. Türkiye, yenilenebilir enerjide hızlı gelişim gösteren ülkeler arasında ilk 20 arasında konumu aldı. Açıklanan yenilenebilir enerji projeleri ve yapımı devam eden projeler ile Türkiye, 2023 yılında ilk 10 ülke arasında yerini alması planlanıyor. Türkiye, elektrik üretiminde fosil yakıt olarak en fazla doğalgaz kullanıyor, bunun da tamamını ithal ediyor. Türkiye’nin 2021 yılı sonu itibariye elektrik üretiminde toplam kurulu gücün arz kaynakları bakımından dağılımında fosil kaynakların payı %46.7 (doğal gaz %26, linyit %10, ithal kömür %9 ve diğer %1.5). Yenilenebilir kaynakların payıysa %53.3 (Hidrolik %31.6, rüzgar %10.6, güneş %7.8, jeotermal %1.7, biyokütle %1.7) olarak belirtilmekte.


Birol; “Çin’in Şu Andaki Elektrik Kapasitesine De Neredeyse Eşit”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Anadolu Ajansına yapmış olduğu açıklamada, Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki son durumu hakkında görüşlerini paylaşmıştı. Birol, 2022 yılının Aralık ayında yayımlanan; "Yenilenebilir 2022: Analiz ve 2027’ye Yönelik Öngörüler" başlıklı yıllık raporu ve Türkiye’deki yenilenebilir enerjinin gelişimine ilişkin açıklamalarda önemli detaylara değindi. Birol; “Dünyada yenilenebilir enerjinin gücü son 20 yıl içerisinde çok hızlı bir şekilde büyüyor. Gelecek 5 yıl içerisinde özellikle enerji krizinin de etkisiyle bu büyüme çok önemli bir noktaya ulaşacak. 5 yıllık dönem içerisinde küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2 bin 400 gigavat artacak. Bu büyüme, son 20 yıl içerisindeki büyümeye ve Çin’in şu andaki elektrik kapasitesine de neredeyse eşit. Bu olağanüstü büyümenin iki sebebi var. Birincisi, birçok ülke yenilenebilir enerjiyi sadece çevre dostu değil, enerji arz güvenliğinde de çok önemli bir opsiyon olarak düşünüyor. İkinci sebep de yenilenebilir enerji maliyetleri, fosil yakıt fiyatlarına göre çok daha düşük. Yani, ekonomik olarak da yenilenebilir önemli bir seçim haline geldi. Bu açıdan, yenilenebilir enerjinin olağanüstü bir büyüme dönemine girdiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.


Güneş ve Rüzgâr Enerjisine İlgi Git Gide Artıyor

Birol, dünyada yenilenebilir enerjideki büyümenin Türkiye’de de görüldüğüne dikkati çekerek, IEA’nın Türkiye’ye ilişkin şu öngörülerini paylaştı: “Türkiye’de yenilenebilir enerjinin 5 yıl içinde yüzde 64 seviyesinde büyüyeceğini görüyoruz. Bu büyümeyle Türkiye Avrupa’da yenilenebilir enerjide dördüncü büyük piyasa olurken, dünyada da ilk 10’a girmiş oluyor. Yenilenebilir enerjideki bu büyümenin yüzde 75’i rüzgâr ve güneşten gelecek. Ayrıca, Türkiye’deki jeotermal enerji büyümesi de çok yüksek. Türkiye bu alanda Endonezya ile neredeyse aynı şekilde liderlik yapıyor”



1 Yılda 1 Milyondan Fazla İstihdam Sağlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 Eylül ayında 13 milyon 894 bin 511 kişi (Sanayi, ticaret, inşaat ve hizmetler) alanında çalışmaktaydı. 2022 yılında güneş, rüzgâr ve farklı yenilenebilir enerji alanlarında artan projeler ile çalışan sayısı geçen seneye göre 1 milyondan fazla istihdam sağladı. 2022 yılının Ekim ayının (Sanayi, ticaret, inşaat ve hizmetler) alanında çalışan sayısı 14 milyon 919 bin 900 kişi olarak açıklandı.


Belediyeler Yenilenebilir Enerji Projelerine Ağırlık Vermeye Başladı

2018 yılı itibariyle yerel yönetimlerin kalbi olan belediyeler de diğer yıllara oranla yenilenebilir enerji alanında çalışmalarını arttırmaya başladılar. Çevreci binalar, sıfır karbon, katı ve su arıtma tesisleri, atıklardan elektrik üretimi, kağıt, plastik, atık elektronik geri dönüşümü gibi birbirinden farklı alanlardaki projelere önemli bütçeler ayırdılar. Özellikle Büyükşehir Belediyeleri bu tür çalışmaların başını çekerken, orta ve küçük ölçekli nüfusa sahip belediyeler de büyükşehirleri izledi. Özellikle güneş enerjisi santrali ve atıklardan elektrik üretimi anlamında 2018-2022 yılları arasında 300’e yakın tesis yapımı gerçekleştirildi. Bu anlamda yapılan çalışmalarda binlerce kişi istihdam edilirken, belediyelerin bütçeleri oluşturulan tesisler ile ek gelir etmeye başladı.

Bekir TÜCCAR

1 görüntüleme0 yorum

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page