Çek kristal heykelleri antik Yerebatan Sarnıcı'nı dört ay boyunca süsleyecek..
Açılışta konuşan Çekya'nın İstanbul Başkonsolosu Olga Hajflerova, birbirleriyle ilişkileri köklü bir tarihe dayanan iki ulusun temsilcileri olduklarını belirterek, "Böylesi tarihi bir mekanda olmaktan son derece mutluyum. Sanatçılarımızın eserleri, Yerebatan Sarnıcı'nın tarihi dokusuyla buluştu. Bu etkinliğin organize edilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
'İBB'NİN TARİHSEL DEĞERLERİ KORUMASINI TAKDİRLE KARŞILIYORUM'
Çekya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Radek Rubes, Yerebatan Sarnıcı'nın önemli bir sergiye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yerebatan Sarnıcı, 1500 yıl öncesine dayanan tarihi bir mekan. Bugün ise çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. İçinde bulunduğumuz sergide tarih, çağdaş sanat ile buluşuyor ve eski bir yer altı yapısıyla çağdaş sanatın esnekliği bir araya geliyor. Tarih, net bir şekilde çizilmiş bir anlama sahipken, şimdiki zaman değişkendir. İBB'nin Yerebatan Sarnıcı gibi tarihsel değerleri korumasını takdirle karşılıyorum. Bu çabalar sayesinde ziyaretçilerin tarihi öğrenmelerine imkan sunuyorlar."
'SERGİYİ 1 MİLYONUN ÜZERİNDE KİŞİNİN ZİYARET ETMESİNİ BEKLİYORUZ'
İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve serginin küratörlerinden Mahir Polat, Yerebatan Sarnıcı'nda ikinci kez sergi düzenlediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Sarnıcın gündelik ziyaretçilerini de hesaba katarsak, bu sergiyi 1 milyonun üzerinde kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Burada Çekya'nın önemli sanatçılarını ağırlıyoruz. Bundan dolayı son derece mutluyum. Yerebatan Sarnıcı, insanlığın ortak bir mirası ve bu anlamda da evrensel bir öneme sahip."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras, İBB Kültür ve Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen “Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek” sergisi, Çek heykeltıraşlar Vlastimil Beránek ve Jaroslav Prošek’in kristal heykellerinden oluşan özel bir seçkiyi Yerebatan Sarnıcı’nın büyülü atmosferinde bir araya getirdi. Kurduğu kültürel diplomatik işbirlikleriyle dünya sanatını İstanbul’a taşıyan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu defa İBB Miras, İBB Kültür ve Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ortaklığında düzenlenen sıra dışı bir sergiyi İBB Kültür AŞ’nin işletmesinde bulunan Yerebatan Sarnıcı’nda sanatseverlerle buluşturuyor! İBB Miras’ın örnek restorasyonuyla İstanbul’un marka değerlerinden birisine dönüşen Yerebatan Sarnıcı’nda yeraltı, gerçeklik algısı ve yansımalar kavramlarıyla şekillenen “Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek” başlıklı görkemli sergi, Çek çağdaş heykeltıraşları Vlastimil Beránek ve Jaroslav Prošek’in eserlerini 1500 yıllık tarihi yapıda bir araya getiriyor.
İBB çatısı altında İstanbul’un dünyada önemi giderek artan bir kültürel diplomasi ve evrensel anlayış merkezi olduğu dönemde, serginin küratörlüğünü Dr. Mahir Polat ile Miroslav Kroupa üstleniyor. Sergide suyun içine yerleştirilen kristal heykellere hayat veren cam, saydamlığı ve katılığı ile Yerebatan Sarnıcı’ndaki iki temel malzemeyle, su ve taşla diyalog kuruyor. İBB’nin ev sahipliğini üstlendiği ve İstanbul’da düzenlenmiş en büyük uluslararası kristal heykel sergisi olma özelliğini taşıyan “Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek” sergisi, 1 Ağustos’ta görkemli bir açılışı yapılan sergiye iş ve sanat dünyası büyük ilgi gösterdi.
Yeraltı, gerçeklik algısı, mitoloji, yansıma ve geçiş temaları etrafında kurgulanan sergi, filozof Platon’un bir mağaraya zincirlenmiş insanların mağaranın girişinden yansıyan nesnelerin gölgelerini gördüğü ve bunları gerçeklik olarak algıladıkları mağara alegorisinden yola çıkıyor. Vlastimil Beránek’in geçmiş ve bugün üzerine odaklanan cam eserleri sarnıcın su ve taş dokusuyla etkileşime girerek Yerebatan Sarnıcı’nın su ve ışıkla elde ettiği dinamik yansıma alanlarına renk ve yansıtmayla dahil oluyor. Jaroslav Prošek’in eserleri ise izleyiciyi yaklaşık 6.000 yıl önce Mezopotamya’da üretilen ilk camın, aynı döneme ait yarı fosil meşe ağacı malzemesiyle buluştuğu tarihe götürerek kendimizle, kolektif hafızayla ve şimdiki zamanla ilgili soruları gündeme getiriyor.
Geçiş ve yansımalarla Yerebatan Sarnıcı’nda salt turistik bir gezinin sınırlarını kaldıran sergi, izleyicileri insanlığın derinliklerine tekrar odaklanmaya; 1500 yıldır Güneş’ten koparılmış, buraya hapsedilmiş Medusa anlatısındaki “human condition/insan olma durumu” üzerine düşünmeye davet ediyor.
Cumhuriyetin 100. yılını büyük bir onur ve coşkuyla kutlayan, ikinci yüzyıla doğru atılan her adımı “Demokrasi Yüzyılı” etkinlikleriyle taçlandıran İBB’nin ev sahipliğini üstlendiği “Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek” sergisi, 1 Ağustos – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.
Nazlı Tanrıkulu
Comments